Alentejo

Vakantie in Alentejo

De naam Alentejo betekent letterlijk "over de Taag" en ligt in het zuidelijke deel van Portugal. De belangrijkste steden zijn Evora, Portalegre, Beja Elvas en Sines. Het gebied is ongeveer zo groot als Nederland. 

Bezienswaardigheden in Alentejo

Golvende heuvels en velden worden afgewisseld door granieten heuvels. Het gebied kent veel dammen die het water voor irrigatie vast moeten houden.

Natuur Alentejo

Ten oosten van Portalegre ligt het Parque Natural da Serra de São Mamede, een fascinerend natuurpark met oude middeleeuwse dorpjes die nog weinig veranderd zijn. In het zuiden bij Mértola is het Parque Natural do Vale Guadiana. Dit is merendeels onbewoond en is het tegenovergestelde van het eerste. In het westen is de kuststrook die van de haven van Sines tot Kaap van São Vicente loopt het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina. Ten noorden van Sines tot aan Tróia heet de kuststrook de Costa Azul. Forten Omdat een deel van Alentejo langs de Spaanse grens ligt, werden daar forten gebouwd. De nazaten van de familie Bragança, die jarenlang over Portugal heerste, hebben nog steeds grote ommuurde kastelen. Zij stonden vaak op heuveltoppen, zodat met vuren signalen aan elkaar konden worden doorgegeven.